Mere end 50 arbejdere og fagforeningsledere blev såret af tæskehold i forbindelse med en arbejdskonflikt i Bangladesh 16. august. Arbejderne deltog i en fredelig protest foran virksomheden Haesong i Gazipur uden for hovedstaden Dhaka grundet manglende lønbetaling, helligdagsbetaling og ledelsens suspension af 218 arbejdere. Demonstranterne blev overfaldet og mange af dem gennembanket. Det gik blandt andet ud over fagforeningens generalsekretær Safia Parvin. 25. august gik fagforbundet NGWF i protestdemonstration og krævede retsforfølgelse af voldsmænd og bagmænd. Politiet har afvist at modtage arbejdernes anmeldelser af volden.
Christina Hajagos-Clausen, leder af tekstilindustrien i det globale fagforbund IndustriALL, har fordømt voldshandlingerne og kræver de suspenderede genansat.
35.000 nye medlemmer til 3F’s partnere
3F’s faglige partnere i programmer og projekter organiserede ikke færre end 35.000 flere medlemmer i 2016, ofte under svære vilkår med undertrykkelse og risiko for repressalier.
Stadigt flere medlemmer og tillidsvalgte er kvinder. Det har gjort det faglige arbejde mere alsidigt, så blandt andet spørgsmål om boligforhold og børneinstitutioner bliver taget op og forbedret gennem forhandlinger.
I Ukraine blev 16 unge fagforeningsfolk, der deltager i 3F-støttet uddannelse, sidste år valgt til forskellige positioner i landets landsorganisation, FPU. Det er fire gange flere unge end i den tidligere kongresperiode.
Det er blot et par af de resultater, man kan blive klogere på i 3F Internationals årsrapport, der netop er udkommet.
Rapporten gennemgår solidaritetsarbejdet og dets resultater fordelt over fire kontinenter. Den kan rekvireres i 3F’s trykkeri med varenummer 7015 eller med henvendelse til [email protected]
Mord på fagligt aktiv i Guatemala
Det skete igen! Fagforeningsformanden Tomas Francisco Ochoa Salazar fra charcuterifabrikken Bremen i Guatemala City blev skudt og dræbt af to personer på motorcykel 1. august. Han var på vej hjem efter efter en lang arbejdsdag. En af hans kolleger blev ramt i foden. Salazar efterlader sig kone og tre børn. Drabet følger en periode med forfølgelse og omplaceringer af fagligt aktive på virksomheden. Fagforeningen Sitrabremen er medlem af 3F's søsterorganisation, industriforbundet FESTRAS, der blev stiftet i juli 2016 og registreret i februar i år. Tomas blev dræbt, efter at han engagerede sig i at forbedre forholdene for sine kolleger. De seneste 10 år er 75 fagligt aktive blevet myrdet i Guatemala. Endnu er ingen blevet dømt for mordene.
Kaffe med rettigheder i 3F
Det kan være svært at finde kaffe, som man kan drikke med sikkerhed for, at arbejdernes rettigheder er blevet respekteret. Det kan man nu i 3F’s forbundshus i København. Kaffen er fra kooperativet Solidaridad i Nicaragua, hvor landarbejderforbundet ATC underviser arbejderne og holder øje med, at der ikke kun er tale om flotte ord, men også handling. Forholdene tjekkes af både Fair Trade og fagforeningen. Se en video om kooperativet her.
3F’s afdelinger og andre kan købe kaffen gennem BKI.
Ny arbejdsmarkedslov i Costa Rica
Efter en årelang indsats fra landets fagforeninger er det lykkedes at få Costa Ricas arbejdsmarkedslov fra 1943 ændret. Reformen trådte i kraft 25. juli i år. Den beskytter som noget nyt arbejdstagernes grundlæggende rettigheder, specielt retten til at organisere sig i fagforeninger, strejkeretten og kollektiv forhandling - også for offentligt ansatte. Tillidsmandsbeskyttelse, beskyttelse mod diskrimination, retten til barselsorlov og tryghed i ansættelsen er også en del af den nye lov.
- Jeg vil gerne takke alle, der har støttet og hjulpet med indsatsen - blandt andet det britiske forbund GMB, organisationen Banana Link, tyske Banafair, LO-Norge, det internationale fødevareforbund samt 3F i Danmark. Den store udfordring bliver nu at få loven overholdt, siger Gilbert Bermudez fra det regionale bananarbejdernetværk COLSIBA.
Dødsbrand og strejker i Peru
Fire arbejdere omkom i en brand i et af Limas erhvervskvarterer 22. juni. Arbejderne var låst inde i en container uden mulighed for at undslippe, da bygningen brændte. Det får nu myndighederne til at inspicere og lukke flere fabrikker.
Peru er kendt for uformelle arbejdsforhold, udbredt slavearbejde, tvangsarbejde og menneskehandel. I løbet af sommeren har flere faggrupper kæmpet for bedre vilkår. I slutningen af juli gik landets minearbejderne i strejke mod forringelse af arbejdsmarkeds-loven. Lærere, sundhedspersonale og retspersonale har strejket og gennemført blokader forskellige steder i landet hen over sommeren, blandt andet ved det kendte turistmål Machu Picchu.